V Berlíně o Ligu mistrů

Do nového soutěžního ročníku vstoupí děvčata pěkně zostra. Dva týdny před startem domácí nejvyšší soutěže nás čeká kvalifikační turnaj Evropské Ligy mistrů v Berlíně. Během dvou hracích dnů se o víkendu 7. - 8. září pokusíme vybojovat jedno ze dvou postupových míst do hlavní soutěže nejprestižnější klubové soutěže v Evropě. Konkurence bude veliká.

Los ve švédském Malmö nám do kvalifikační skupiny B přisoudil kromě domácího velkoklubu TTC Berlin eastside také dva španělské soupeře UCAM Cartagena T.M. a Girbau-Vic TT. Pátým do party bude Uniao Sebastianense F.C. z Portugalska.

TT Moravský Krumlov

Při skladbě naší pohárové soupisky jsme využili maximální kvótu tří mimoevropských hráček. Do každého utkání mohou zasáhnout nejvýše dvě z nich, a to za předpokladu vzájemného střídání. Jasnou volbou byla indická hvězda loňského ligového ročníku Kaushani NATH. Nově ji doplní její krajanka Sagarika MUKHERJEE, pro níž bude krumlovské angažmá první zkušeností s evropským stolním tenisem, S ohledem na nabitý podzimní program plný reprezentačních povinností naopak chybí tchajwanská reprezentantka Chu Yi-Ching. Třetí asijskou hráčkou, která by nám měla pomoci v bojích s nejlepšími celky starého kontinentu, je LI Sian Chang Alice. Malajská obranářka se vloni skvěle uvedla v barvách Havířova, v létě přibrzdilo její rozvoj nepříjemné zranění kolena. Regenerace ale postupuje podle plánu a čtyřiadvacetiletá hráčka se ale pomalu vrací do tréninkového procesu.

Stálicemi naší sestavy také v nadcházející sezóně zůstávají Katya CHERNYAVSKAYA a Eliška ŠEDOVÁ. Výraznou posilu výhradně pro evropské pohárového soutěže získal náš tým v podobě úřadující francouzské vicemistryně ve čtyřhře Anaïs SALPIN. Sympatickou levačku, kmenovou hráčku ALCL Grand-Quevilly, si mohou naši příznivci pamatovat z našeho předloňského duelu v Moravském Krumlově.

Kvalifikační turnaj zahájíme v sobotu 7. srpna od 10:00 utkáním proti katalánskému Girbau-Vic, tentýž den od 20:00 nás potom čeká úřadující španělský šampion Cartagena. V neděli 8. srpna turnaj pokračuje od 15:00 duelem s portugalským San Sebastianense, uzavřeme jej pak znovu ve 20:00 utkáním proti domácímu Berlínu.

Program turnaje

7.9. 10:00 TT Moravský Krumlov – Girbau-Vic TT (ESP)
7.9. 20:00 TT Moravský Krumlov – UCAM Cartagena T.M. (ESP)
8.9. 15:00 TT Moravský Krumlov – Uniaou San Sebastienense (POR)
8.9. 20:00 TT Moravský Krumlov – TTC Berlin eastside (GER)

Vizitky soupeřů

TTC Berlin eastside, Německo

Berlínský tým vládne od roku 2014 ženskému stolnímu tenisu v Německu pevnou rukou. Vyhrál deset z posledních jedenácti soutěžních ročníků, včetně letošního získal šest titulů v řadě. S pěti tituly je také nejúspěšnějším klubem v historii ženské Ligy mistrů. Naposledy ji Berlín ovládl po finálové výhře nad Lincem v roce 2021. Od té doby v evropských pohárech nestartoval, v nasazovacím žebříčku se tak propadl až na jedenáctou příčku a stejně jako my tak musí o účast v hlavní fázi soutěže bojovat v kvalifikaci. V ní bude bezesporu největším favoritem. Největšími hvězdami berlínského týmu jsou německé reprezentantky Nina Mittelham (WR 17) a Shan Xiaona (WR 38). V základní sestavě je nejčastěji doplňuje Srbka Sabina Surjan (WR 138), na evropské soupisce najdeme také talentované juniorky Josephinu Neumann a Miu Griesel či dvojici čínských hráček He Zhuojia (WR 49) a Sun Mingyang

Universidad Católica de Murcia Cartagena T.M., Španělsko

Také druhý z našich soupeřů – španělská Cartagena – je ve své domácí soutěži zcela dominantní. Letos hráčky UCAM vybojovaly svůj dvaadvacátý titul ve španělské La Lize. Pravidelně startuje také v evropské Lize mistrů. V uplynulé sezóně skončila Cartagena v základní skupině na nepostupovém třetím místě, v Europe Cupu následně vypadla ve čtvrtfinále. Kostru týmu tvoří dvě španělské reprezentantky s čínskými kořeny – Maria Xiao (WR 65) a Sofia-Xuan Zhang (WR 136). Mezi tradiční opory patří také zkušená srbská obranářka Silvija Erdelji. Na aktuální soupisce španělského mistra ale najdeme také třiadvacetiletou čínskou reprezentantku Qi Fei (WR 229)

Girbau-Vic TT, Španělsko

Na katalánský klub z městečka Vic máme v pohárové Evropě štěstí, v krátké době na něj narážíme už počtvrté. Před dvěma lety, stejně jako loni na podzim se z vítězství radoval soupeř, na podzim 2022 jsme díky domácí výhře slavili historický postup do Ligy mistrů my. Z loňského kádru čtvrtého týmu španělské La Ligy vypadla týmová jednička Japonka Airi Abe. V sestavě by ji vedle velšké reprezentantky Charlotte Carey (WR 352), zkušené Polky Anety Olendzke a talentované osmnáctileté juniorky Silvie Coll (WR 274) měla nahradit jedenapadesátiletá nizozemská veteránka čínského původu, čtvrtfinalistka olympijských her v Londýně Li Jiao.

Uniao Sebastianense F.C., Portugalsko

Tým Uniao San Sebastianense obsadil v loňském ročníku portugalské ligy třetí místo. Jako jediný z účastníků kvalifikační skupiny nemá v kádru žádnou asijskou hráčku. Jedinou cizinkou je Francouzka Leila Mostafavi. Po jejím  boku by měly nastupovat výhradně portugalské hráčky Leila Oliveira, Raquel Martins či Ines Botelho. O účast v základní skupině Ligy mistrů budou Portugalky usilovat poprvé v klubové historii. V aktuálním klubovém žebříčku jim patří sedmnáctá příčka, v nabité kvalifikační skupině by tak měly být papírovým outsiderem.

 

 

25. 8. 2024

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer