Liga mistrů nám těsně unikla

Byl to po všech stránkách velmi zajímavý víkend. V německé metropoli, v domovské hale bundesligového suveréna poslední dekády, se uskutečnil dvoudenní kvalifikační turnaj o postup do hlavní fáze evropské Ligy mistrů. Na čtyřech stolech zde po dva dny bojovalo ve dvou skupinách deset špičkových týmů o čtyři postupová místa. Celkem bylo sehráno 20 atraktivních utkání. Do čtyř z nich zasáhly také hráčky TT Moravský Krumlov.

Do Berlína jsme odjeli v aktuálně nejsilnějším možném složení. Vedle tradiční opory Katyi CHERNYAVSKÉ nastoupila čerstvá posila z francouzského Grand Quevilly Anaïs SALPIN. Na pozici jediné povolené mimoevropské hráčky padla při zranění Alice Li Sian Chang volba na Kaushani NATH, jednu z největších hvězd loňského ročníku české Extraligy.

Do turnaje jsme vstoupili v sobotu ráno hladkou výhrou nad čtvrtým týmem uplynulého ročníku španělské ligy Girbau-Vic TT. Své dvouhry bez větších komplikací postupně zvládla Anaïs SALPIN, Kaushani NATH i Katya CHERNYAVSKAYA. Jediný set ztratila při své premiéře v krumlovské dresu Francouzka Anaïs Salpin. Až nečekaně snadno jsme si tak do tabulky připsali první tři body.

TT Moravský Krumlov – Girbau-Vic TT
Kaushani NATH – Charlotte CAREY 3:0 (9,4,6)
Anaïs SALPIN – Camila MOSCOSO 3:1 (-9, 7,8,5)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Irina GIMENO FONT 3:0 (9,4,6)

Už o několik hodin později nás čekal další španělský soupeř, tentokrát dvaadvacetinásobný šampion z Cartageny. V prvním utkání sice Španělky porazily portugalské Sebastianense, pro zbytek turnaje ale přišly o zraněnou Silviji Erdelji. Očekáváný přímý souboj o jedno ze dvou postupových míst přinesl zajímavou a vyrovnanou bitvu, početní výhodu jsme bohužel nedokázali využít. Kaushani NATH dlouho nemohla na španělskou reprezentantku Sophii-Xuan Zhang najít recept, od třetí sady převzala iniciativu, v nervy drásající koncovce čtvrté sady však chybovala a padla. Ještě větší bitvu pak svedla Anaïs SALPIN s Číňankou Qi Fei. Anaïs dokázala zatlačit výbornou soupeřku do defenzívy, vedla už 2:0 na sety, ve čtvrtém setu si vypracovala dokonce mečbol. Neproměnila jej a v rozhodujícím tie-breaku už tahala za kratší konec. Škoda. Katya CHERNYAVSKAYA si připsala po skreči Erdelji bod bez boje, o vyrovnání usilovala Kaushani proti Qi Fei. Soupeřka vyznávající tužkové držení rakety (penholder) si ale s jejím netradičním stylem dokázala poradit bez větších komplikací. Cartageně jsme tak podlehli 1:3, naději na postup nám dávaly jen dvě nedělní výhry.

TT Moravský Krumlov – UCAM Cartagena T.M. 1:3
Kaushani NATH -Sophia-Xuan ZHANG 1:3 (-7,-5 3,-9)
Anaïs SALPIN – QI Fei 2:3 (10,9,-5,-11,4:6)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Silvija ERDELJI 3:0 w.o.
Kaushani NATH – QI Fei 0:3 (-1,-9,-7)

Ve třetím utkání nás čekal portugalský vicemistr Uniao Sebastianense F.C.. Portugalkám berlínský turnaj nevyšel. Prohrály všechna tři předchozí utkání, nepříliš výrazný nebyl jejich výkon ani v našem vzájemném utkání. Z našeho pohledu mělo utkání podobný scénář jako úvodní duel s Girbau-Vic. Kaushani NATH hned v první dvouhře zdolala jedničku soupeře, tentokrát Francouzku Leili Mostafavi, Katya CHERNYAVSKAYA s Anaïs SALPIN pak měly proti svým soupeřkám herně navrch a pečetily hladké vítězství.

TT Moravský Krumlov – Uniao Sebastianense F.C. 3:0
Kaushani NATH – Leili MOSTAFAVI 3:1 (-6, 3, 4, 9)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Raquel MARTINS 3:0 (8, 10, 5)
Anaïs SALPIN – Leila OLIVEIRA 3:1 (-8, 5, 6, 7)

Do závěrečného utkání proti domácími favoritkám jsme šli nadějí. Navíc v poměrně výhodné pozici, Berlin si hladkou odpolední výhrou zajistil s předstihem postup bez ohledu na výsledek našeho večerního utkání. Nám k přeskočení Cartageny a postupu stačila – díky lepšímu skóre – jakákoliv výhra. Do vedení však šly Němky. Velezkušená obranářka a legende berlínského klubu Ding Yaping v úvodní dvouhře přehrála Anaïs SALPIN ve čtyřech setech. Vyrovnání měla na raketě Katya CHERNYAVSKAYA. Srbku Sabinu Šurjan po všech stránkách přehrávala, vedla 2:1 na sety a 10:5… Pět mečbolů v řadě ale nestačilo a v závěrečném tie-breaku už byla nečekaným zmrtvýchvstání povzbuzená lepší. Obrovská chyba, obrovská škoda. Snížení vybojovala v další pětisetové bitvě Kaushani NATH nad mladou Josephinou Neumann. Výhru domácích ale vzápětí pečetila svým druhým bodem Ding Yaping.

TT Moravský Krumlov – TTC Berlin eastside 1:3
Anaïs SALPIN – DING Yaping 1:3 (-9,-7,15,-7)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Sabina ŠURJAN 2:3 (12,-11,3,-10,2:6)
Kaushani NATH – Josephina NEUMANN 3:2 (6,-13,7,-9,6:2)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – DING Yaping 1:3 (-5,8,-5,-3)

V kvalifikačním turnaji jsme tak s vyrovnanou bilancí dvou výher a dvou porážek obsadili konečné třetí místo. Z postupu do skupinové fáze Championsleague se radují Berlín s Cartagenou. Nás v prosinci čeká druhý skupinový stupeň Europe Cup. Jména soupeřů se dozvíme v průběhu podzimu po odehrání prvního kvalifikačního kola.

Už za týden startuje česká Extraliga. V úvodním kole se oba naše týmy představí v Hodoníně a Břeclavi.

#MKjede

 

14. 9. 2024

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer